powered by Agones.gr (Στοίχημα)

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η μητέρα των μαχών

Το παιχνίδι που από την αρχή της χρονιάς περιμένουν όλοι στην Ελλάδα διεξάγεται σήμερα στις 19.30 στο ΟΑΚΑ. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται σε μία αναμέτρηση που μπορεί να κρίνει πολλά αν υπάρξει νικητής, αλλά και σχεδόν τίποτα αν υπάρξει ισοπαλία.

 Πολύ απλά αν ο Παναθηναϊκός πάρει τη νίκη τότε το πρωτάθλημα παίρνει φωτιά και ο Νίκος Νιόπλιας κερδίζει χρόνο. Αν οι ερυθρόλευκοι όμως φύγουν από ο Μαρούσι με το διπλό τότε θα είναι στο +7 και θα είναι από πολύ νωρίς το αφεντικό στο πρωτάθλημα. Πιθανή ισοπαλία δεν αλλάζει και πολλά. Οι ερυθρόλευκοι θα έχουν το προβάδισμα, οι πράσινοι θα ελπίζουν και η ΑΕΚ θα μπει κι αυτή το κόλπο.

Αυτά όμως όλα είναι σενάρια και αυτό που μετράει είναι τι θα γίνει στα 90 λεπτά του παιχνιδιού. Η εικόνα των δύο ομάδων από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα δίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Όμως αυτά σε ένα ντέρμπι δεν ισχύουν. Όλα όσα έχουν προηγηθεί μένουν πίσω και οι δύο ομάδες κάνουν το παν για να πάρουν τη νίκη. Όλοι οι ποδοσφαιριστές ξέρουν πως αν πετύχουν γκολ σε ένα ντέρμπι "αιωνίων" αυτόματα θα κερδίσουν μία θέση στις καρδιές των φιλάθλων τους.

Για τους περσινούς πρωταθλητές Ελλάδος το παιχνίδι είναι ζωής ή θανάτου ουσιαστικά αφού βρίσκονται ήδη 4 πόντους από την κορυφή ενώ το κλίμα στην Παιανία δεν είναι και το καλύτερο δυνατό μετά και την ήττα από την ΑΕΚ που συνοδεύτηκε από τραγική εμφάνιση.

Παράλληλα και ο Νίκος Νιόπλιας γνωρίζει πως σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος αυτό θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι και θέλει να πάρει τη νίκη ώστε να παραμείνει στον πάγκο των πράσινων. Βεβαίως παρότι ο Παναθηναϊκός καίγεται για τη νίκη δεν αναμένεται να μπει στο παιχνίδι φουλ επιθετικά κι αυτό γιατί αν δώσει χώρους στον Ολυμπιακό η ταχύτατη και επικίνδυνη τριπλέτα των Μιραλάς, Ριέρα, Φετφατζίδη, σε συνδυασμό με τις φαρμακερές πάσες του Ιμπαγάσα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην αργή και προβληματική άμυνα των πρωταθλητών.

Από εκεί και πέρα το τριφύλλι ποντάρει για ακόμη μία φορά στην εκτελεστική δεινότητα του Τζιμπρίλ Σισέ, ελπίζοντας πως φέτος θα πετύχει γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό αφού ίσως βρει περισσότερους χώρους. Σε αυτό θα τον βοηθήσει ο συμπατριώτης του Γκοβού. Ο Γάλλος εξτρέμ έχει τη δυνατότητα να προβληματίσει με την κλάση του τον Ραύλ Μπράβο και συνεπώς πολλές φορές μπορεί ο Μέλμπεργκ ή ο Αβραάμ να τραβιούνται προς τα πλάγια για βοήθεια. Αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα να βρει διαδρόμους ο Σισέ.

Το σημαντικότερο κομμάτι όμως σε κάθε ντέρμπι είναι η μεσαία γραμμή. εκεί οι πράσινοι λογικά θα παραταχθούν με τους Ζιλμπέρτο, Κατσουράνη και Καραγκούνη, την πιο έμπειρη τριάδα τους δηλαδή, αλλά και την πιο γερασμένη και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς πολλά θα κριθούν από τα τρεξίματά τους.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός στο κέντρο όπως όλα δείχνουν θα αγωνιστεί με τους Ντοντού και Ιμπαγάσα και μπροστά τους τον Φουστέρ. Φυσικά μπορεί να γίνει η έκπληξη με τον Ουρτάδο αλλά θα είναι μεγάλο ρίσκο για το Βαλβέρδε να τον χρησιμοποιήσει χωρίς να έχει πάρει λεπτό συμμέτοχης εδώ και αρκετό καιρό.

Για τους φιλοξενούμενους είναι προφανές από τις έως τώρα εμφανίσεις τους πως το μεγάλο τους όπλο είναι η πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Κάτι τέτοιο όμως, ειδικά στο βαθμό που το είδαμε στα προηγούμενα παιχνίδια αμφιβάλλω αν θα το δούμε και σήμερα αφού ο Βαλβέρδε πρώτα θα πάει για το Χ και στη συνέχεια αν μπορέσει θα διεκδικήσει τη νίκη, όπως έκανε και στην πρώτη του θητεία.

Ενδιαφέρον έχει και το πως θα παρουσιαστούν στο ντέρμπι τόσο ο Φετφατζίδης όσο και ο Ριέρα. Ο πρώτος ξέρει τι συμβαίνει σε τέτοια παιχνίδια και τι κλίμα θα συναντήσει όμως αλλιώς είναι τώρα που θα είναι βασικός και πολλοί περιμένουν να είναι από τους πρωταγωνιστές. Ο Ισπανός από την άλλη είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά μένει να δούμε αν και αυτός θα επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα και το ειδικό βάρος ενός ντέρμπι αιωνίων.

Όσον αφορά τη θέση του τερματοφύλακα αποτελεί ερωτηματικό . Ο Βαλβέρδε δείχνει πως θέλει να δώσει συνεχόμενα παιχνίδια στον Πάρντο για να μπορέσει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Όμως στο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ίσως ο Νικοπολίδης με την εμπειρία του να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως ο Έλληνας πορτιέρο του Ολυμπιακού έχει να δεχθεί γκολ από τους πράσινους από το γκολ του Εντόι στο Καραΐσκάκη.

Για τον διαιτητή καλό θα ήταν να μην αναφερθούμε, αλλ΄στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Ο Κάκος είναι με διαφορά αυτή την εποχή ο καλύτερος Έλληνας ρέφερι και ο πιο κατάλληλος για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δυστυχώς όμως όσο καλά και να σφυρίξει, ο χαμένος θα εντοπίσει ένα ανάποδο πλάγιο ή ένα κόρνερ που δεν δόθηκε για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Το θετικό είναι πως η εβδομάδα που διανύουμε, που συνήθως είναι "καυτή" πριν από ντέρμπι "αιωνίων" δεν έχει το κλίμα παλιότερων χρόνων με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και εμπρηστικό κλίμα που ουσιαστικά υποκινούσε τα επεισόδια.

Πρόβλεψη για το σημερινό παιχνίδι δεν μπορεί να γίνει. Ανεξάρτητα κατάστασης των ομάδων είναι ένα ντέρμπι άρα το Χ έχει τον πρώτο λόγο. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση αλλά ο ΠΑΟ έχει το πλεονέκτημα της έδρας και παίζει με την πλάτη στον τοίχο, κάτι που ίσως του βγει σε καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου