powered by Agones.gr (Στοίχημα)

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

«Μπαίνετε στον θρύλο!»


Είναι ένα στάδιο ολότελα διαφορετικό από τα άλλα. Ο όρος «σύγχρονο» δεν αποδίδει τις καινοτομίες και τις ανέσεις που υπάρχουν σε αυτό, είναι πολύ φτωχός. Ο λόγος για το Stade de France, ένα αθλητικό κόσμημα που κατασκευάστηκε για το Μουντιάλ του ΄98 και έμεινε στη Γαλλία σαν μια ανεπανάληπτη αθλητική παρακαταθήκη.

Θέλετε ένα μικρό μέτρο για να καταλάβετε περί τίνος μιλάμε; Μόνο το στέγαστρο του σταδίου ζυγίζει όσο ενάμισης πύργος του Άιφελ! Μην ξαφνιάζεστε. Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα σας αιφνιδιάσουν διαβάζοντας την περιήγηση που ακολουθεί.
Ελάτε με τον sportdog στο Stade de France. Μπείτε μαζί του στον «θρύλο», όπως διαβάζουν οι παίκτες σε μια επιγραφή, εισερχόμενοι στον αγωνιστικό χώρο.

Γιατί εκεί, γιατί τότε…

Το 1992 ανατέθηκε στη Γαλλία η διοργάνωση του Μουντιάλ του 1998 και γι’ αυτό έπρεπε να χτιστεί ένα στάδιο που θα πληρούσε τις προδιαγραφές ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.
Υπήρχαν διάφορες περιοχές που θα μπορούσε να χτιστεί το Stade de France, αλλά τελικά επιλέχθηκε το Saint Dennis για διάφορους λόγους.

Πρώτα απ’ όλα διότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Παρίσι. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόσβασης για το κοινό, είτε με το αυτοκίνητο είτε χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, οι υπεύθυνοι θεώρησαν σημαντικό να υπάρξει ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων και στο βόρειο μέρος του Παρισιού. Στο Νότο υπήρχε το Charlety Stadium, στη Δύση το Roland Garros και στην Ανατολή το Bercy Palais Omnisport.

Στάδιο για πολλαπλές χρήσεις

Το στάδιο έγινε πολύ γνωστό, όπως αναφέραμε, για το Μουντιάλ του 1998. Δεν χρησιμοποιείται όμως μόνο για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Για την ακρίβεια δεν είναι έδρα καμίας ποδοσφαιρικής γαλλικής ομάδας, μόνο η Εθνική Γαλλίας το χρησιμοποιεί για τους εντός έδρας αγώνες της.

Επίσης χρησιμοποιείται πολύ συχνά και για αγώνες ράγκμπι είτε της εθνικής είτε κάποιων ομάδων της χώρας. Ακόμη πρόκειται για ένα στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες στίβου. Στο Stade de France εξάλλου διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου το 2006.

Αυτές δεν είναι όμως οι μόνες λειτουργίες. Πολύ συχνά διοργανώνονται συναυλίες εκεί, αλλά και κάποιοι αγώνες αυτοκινήτων, ακόμα και παγοδρομίες.

«Κινούμενες» εξέδρες

Στους ποδοσφαιρικούς αγώνες το γήπεδο χωρά 80.000 θεατές και για τις διοργανώσεις του στίβου 75.000, ενώ στις συναυλίες ο χώρος αυξάνεται σημαντικά και φτάνει στις 100.000 θέσεις.

Αν κάποιος δει το στάδιο τη μέρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα τότε θα απορήσει πώς μπορεί να διοργανώνονται στον ίδιο χώρο και αγωνίσματα του στίβου αφού δεν υπάρχουν πουθενά οι διαδρομές για τους αγώνες ταχύτητας και όχι μόνο .

Η απάντηση βρίσκεται στις 5.000 λιγότερες θέσεις που αναφέραμε προηγουμένως. Υπάρχει ένας μηχανισμός με τον οποίο 5.000 θέσεις στο χαμηλότερο επίπεδο «βυθίζονται» κάτω από το έδαφος και εμφανίζονται οι απαραίτητοι διάδρομοι.

Αδειάζει από τον κόσμο στο άψε σβήσε!

Το Stade de France διατηρεί κι ένα περίεργο ρεκόρ, αφού όπως έχει χρονομετρηθεί, το στάδιο έχει αδειάσει πλήρως, ενώ ήταν κατάμεστο, μόλις σε 7 λεπτά!

Αυτό οφείλεται στη διαμόρφωσή του, αφού ενώ είναι χωρισμένο σε τρία διαφορετικά διαζώματα, δεν βγαίνουν όλοι από την ίδια έξοδο. Κάθε διάζωμα έχει την δική του ξεχωριστή έξοδο, με αποτέλεσμα οι θεατές να μην στριμώχνονται και η αποχώρησή τους να είναι πάρα πολύ γρήγορη.

Σκέπαστρο πιο βαρύ από πύργο!

Ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του σταδίου είναι το σκέπαστρο που υπάρχει. Πρόκειται για μία μοναδική κατασκευή η οποία ζυγίζει 13.000 τόνους, και για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος, ζυγίζει όσο μιάμιση φορά ο πύργος Άιφελ!

Επίσης και το μήκος της στέγης είναι εντυπωσιακό αφού είναι ίσο με την λεωφόρο των Ηλύσιων Πεδίων(Champs Elysees)!
Επιπλέον, το Stade de France διαθέτει και τις μεγαλύτερες οθόνες σταδίου παγκοσμίως. Συγκεκριμένα κάθε μία από τις δύο οθόνες που υπάρχουν, έχουν μέγεθος ίσο με ένα γήπεδο τένις.

Τέλος, άλλη μια καινοτομία του σταδίου είναι ότι υπάρχουν 4 διαφορετικές είσοδοι, μία σε κάθε γωνία, που οδηγούν απευθείας στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις που χρειαστεί να εισέλθει κάποιο ασθενοφόρο ή ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν παρελάσεις και όχι μόνο.

Το μουσείο…

Στο μουσείο του σταδίου, όπως είναι λογικό, κυρίαρχο λόγο έχει το Μουντιάλ του 1998. Υπάρχουν αρκετές κορνίζες στους τοίχους με εξώφυλλα της L’ Equipe γι’ αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

Ξεχωρίζουν αυτές της πρεμιέρας με εικονιζόμενο τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο αλλά και το πανηγυρικό εξώφυλλο την επόμενη μέρα της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Γαλλία. Ακόμη υπάρχει και φωτογραφία του «δικού» μας Ριβάλντο με την φανέλα της εθνικής Βραζιλίας αλλά και του πρώην «άσσου» του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ, να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Τέλος, σε μία οθόνη στο μουσείο υπάρχουν στιγμιότυπα από τον τελικό του 1998 (Βραζιλία- Γαλλία 0-3) τόσο από τον αγώνα όσο και από την απονομή του τροπαίου στον Ζιντάν και την παρέα του.

Το γούρι της Εθνικής Γαλλίας

Τα αποδυτήρια γηπεδούχων και φιλοξενούμενων είναι άνετα και πολυτελέστατα. Ένα από αυτά έχει ιδιαίτερη αξία για τους προληπτικούς!

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν τις δεισιδαιμονίες τους και από τον κανόνα δεν ξεφεύγει η Εθνική Γαλλίας. Επειδή λοιπόν στον τελικό του 1998 με τη Βραζιλία οι Γάλλοι ήταν τυπικά φιλοξενούμενοι, από τότε για γούρι, σε κάθε παιχνίδι που αγωνίζεται στο Stade de France η Εθνική Γαλλίας, παρ’ ότι είναι γηπεδούχος, χρησιμοποιεί τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων.

Το τζακούζι με την σαμπάνια και ο Ζιντάν

Μέσα στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων υπάρχουν φανέλες κρεμασμένες πάνω από τον πάγκο στον οποίο ξεκουράζονται οι ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου.

Ξεχωρίζει η φανέλα του ηγέτη της εθνικής Γαλλίας, Ζινεντίν Ζιντάν, στη θέση όπου κάθεται πάντα ο αρχηγός της ομάδας. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις. Κάποιες από τις φανέλες που υπάρχουν είναι αυτές με τις οποίες αγωνίστηκε η Γαλλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 κόντρα στην Ιταλία.

Προχωρώντας βλέπουμε το χώρο όπου οι φυσιοθεραπευτές φροντίζουν τους αθλητές κάνοντάς τους μασάζ, τις ντουζιέρες αλλά και το «περίφημο» τζακούζι, το οποίο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1998 ήταν γεμάτο με σαμπάνια!

Το «ζέσταμα» σε… ζεστασιά!

Λίγο πριν από την έναρξη κάθε αναμέτρησης, οι ποδοσφαιριστές πηγαίνουν στην ειδική περιοχή για να πραγματοποιήσουν το ζέσταμά τους.

Αυτός ο χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος για τους αθλητές αφού η θερμοκρασία βρίσκεται 5 βαθμούς πάνω από αυτή που υπάρχει στα αποδυτήρια για να συνηθίζει ο οργανισμός και να μειώνονται οι κίνδυνοι τραυματισμού.

Μάλιστα για τους αγώνες ράγκμπι, όπου οι επαφές είναι περισσότερες, άρα και πιο πιθανοί οι τραυματισμοί, η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο.

Ακόμη το φως σε αυτόν τον χώρο είναι πιο δυνατό για να συνηθίζουν οι αθλητές στις φωτιστικές συνθήκες του αγωνιστικού χώρου. Επίσης στο συγκεκριμένο δωμάτιο υπάρχει εξαιρετική ηχομόνωση ώστε οι ποδοσφαιριστές να χαλαρώνουν χωρίς να ακούν τις φωνές του κόσμου ή άλλους ενοχλητικούς ήχους.

Από το ειδικό δωμάτιο για το ζέσταμα οι αθλητές βγαίνουν στο χώρο λίγο πριν από τη φυσούνα, κι εκεί συναντούν για πρώτη φορά τους αντιπάλους τους. Όταν όλα είναι έτοιμα, οι δύο ομάδες βαδίζουν σιγά- σιγά στον αγωνιστικό χώρο, βλέποντας μία επιγραφή που αναφέρει «Μπαίνετε στο θρύλο!» (Entrez dans la legend). Πλέον όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει το παιχνίδι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου