powered by Agones.gr (Στοίχημα)

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Σαν σήμερα στον αθλητισμό

1946- Γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του μήκους, Μπομπ Μπίμον
1968- Στον πρώτο αγώνα του US Open η Billie Jean King κερδίζει την Dr Vija Vuskains.
1972- Ο Mark Spitz κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ ελεύθερο με παγκόσμιο ρεκόρ 1:52.78 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.
1974- Ο 19χρονος Moses Malone υπογράφει συμβόλαιο με τους Utah Stars και γίνεται ο πρώτος παίκτης του μπάσκετ που πηγαίνει κατευθείαν από το λύκειο σε επαγγελματική ομάδα.
1978- Ξεκινά το 12ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στην Πράγα, όπου πέντε αθλητές βρίσκονται ντοπαρισμένοι. Φυσιογνωμίες των αγώνων η Marita Koch, η Sara Simeoni και ο Pietro Menea. Ο Valeri Borsov στη δύση της καριέρας του κατατάσσεται όγδοος.
1990- Πεθαίνει ο Ανδρέας Βαρίκας σε ηλικία 45 ετών. Ο Πανιώνιος, τιμώντας την μνήμη του φιλάθλου και παράγοντά του, διοργανώνει κάθε χρόνο ένα τουρνουά μπάσκετ με το όνομά του.
1999- Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη που ξεκίνησε στις 20 του ιδίου μήνα. Την τελευταία ημέρα των αγώνων ο Κώστας Γκατσιούδης κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89.18. Πρώτος ανακηρύσσεται ο Φινλανδός Aki Parviainen με 89.52 και τρίτος ο Τσέχος Jan Zelezny με 87.67. Με το μετάλλιο αυτό η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. Συγκινητική ήταν η παρουσία της 30χρονης, ουσιαστικά τυφλής (20/300 με φακούς επαφής), αθλήτριας Marla Ryny που τερμάτισε δέκατη στα 1500μ με 4:06.45 7 δευτερόλεπτα πίσω από την νικήτρια Ρωσίδα Masterkova. Στον Μαραθώνιο η Jong Song έγραψε ιστορία καθώς κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Κορέα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.
2000- Η Ρουμάνα ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1997 στο τριπλούν Rodica Mateescu βρίσκεται ντοπαρισμένη και τιμωρείται με αποκλεισμό 2 ετών, χάνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ για τους οποίους είχε ήδη συμπεριληφθεί στην αποστολής της χώρας της.
2004-Κκάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του αττικού ουρανού, η Αθήνα αποχαιρετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας έφθασε στο τέλος της μετά από 17 μέρες δυνατών συγκινήσεων, ολυμπιακών ρεκόρ, μεγάλων αθλητικών στιγμών. Η αντίστροφη μέτρηση εμφανίζεται στις οθόνες του σταδίου και πάλι από το νούμερο 28 και ένα βίντεο προβάλλει εικόνες που "έχουν συλλάβει" τον ενθουσιασμό και τη χαρά των θεατών των Αγώνων. Η αντίστροφη μέτρηση φθάνει στο μηδέν... και μία έκρηξη πυροτεχνημάτων σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή. Η τελετή ξεκινά. Και η Αθήνα αποχαιρετά τον κόσμο, τραγουδώντας και χορεύοντας ενώ η Φωτεινή το κοριτσάκι από το παιδικό Χώριο SOS φυσά και σβήνει την Ολυμπιακή Δάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου